Kissné Zsámboki Réka: Egy Freinet-szellemű óvodai innováció az 1990-es évek alternatív pedagógiai mozgalmában: Edenscript Kiadó, Pécs 2015. ISBN 978-963-89172-7-0 (Képzés és Gyakorlat : Neveléstudományi folyóirat, 2016)
A ’80-as évek második felétől Magyarországon kibontakozó óvodai alternatív pedagógiai irányzatok közül a Célestin Freinet, francia reformpedagógus nevéhez köthető mozgalom hazai indulásához és elterjedésének kezdeteihez visz el bennünket Kissné Zsámboki Réka Egy Freinet-szellemű óvodai innováció az 1990-es évek alternatív pedagógiai mozgalmában című tanulmánykötetével, mely a pécsi Edenscript kiadó gondozásában jelent meg 2015-ben. A magyarországi óvodapedagógia talán legizgalmasabb, leginnovatívabb korszakába kapunk betekintést e könyv által, hiszen ekkor indulhattak meg az oktatásügyben mindazon demokratikus átalakítási folyamatok, melyek a magyar óvodák sokszínűségét eredményezték. 1989-ben a Soproni Óvóképző Intézetben alakult meg az a kutatócsoport, amely a Freinet nevéhez kötődő természet- és életközeli reformpedagógia óvodai adaptációját hivatott megteremteni. E kutatócsoportot a szerző édesanyja, Zsámboki Károlyné dr., valamint Eperjesy Barnabásné, az intézet két oktatója irányította. Pedagógiai innovációjuk az 1989 szeptemberétől az intézmény gyakorló óvodájában megvalósult Freinet-szellemű alternatív óvodai programban öltött testet. Ezt követően az ország számos óvodájában egyre több óvodapedagógus vállalkozott ennek adaptálására, és ezáltal az óvodai nevelés megújítására.