(untitled) (Képzés és Gyakorlat : Neveléstudományi folyóirat, 2020)
A tanulmány a tanösvények kialakításának történetét mutatja be a kezdetektől az élményösvények megjelenéséig nemzetközi kitekintéssel, főleg a német nyelvterületekre fókuszálva. Kutatásaink célja a tanösvények fejlődéstörténetének vizsgálata az Egyesült Államokban, Németországban, Ausztriában, Svájcban és Nagy-Britanniában, elsősorban a rendelkezésre álló szakirodalmak elemzése alapján. Magyarországon a tanösvények és az élményösvények is később jelentek meg, mint a fent említett országokban. Kutatási eredményeink birtokában megállapítható, hogy a korai nemzetközi tanösvények közül volt néhány olyan úttörő létesítmény, amely pedagógiai szempontokat is előtérbe helyezett. Sajnálatos azonban, hogy ez a tendencia Európában sem a nemzetközi, sem a magyarországi tanösvények esetében nem vált a tervezési gyakorlat részévé.