A magyar felsőoktatás viszonyulási pontjai a rendszerváltozás után (Képzés és Gyakorlat : Neveléstudományi folyóirat, 2008)
Közhelyszámba megy, ugyanakkor valóban igaz, hogy az elmúlt 40-50 évben a felsőoktatás (térben és tartalomban is) globális változásokon ment keresztül. Átalakult a képzés szerkezete és tartalma, átstrukturálódott az intézményrendszer, megváltozott az intézmények irányítása és finanszírozása. Emellett lényegesen átformálódott a felsőoktatás társadalmi és gazdasági pozíciója, szélesre tárultak az intézmények kapui, végbement a felsőoktatás demokratizálódása, más szóval expanziója.