Barakonyi Károly (szerk.) (2009): Bologna „Hungaricum”: Új Mandátum Könyvkiadó, Budapest (Képzés és Gyakorlat : Neveléstudományi folyóirat, 2009)
Barakonyi Károly Bologna „Hungaricum” című műve napjaink egyik legfelkapottabb, felsőoktatással kapcsolatos témáját dolgozza fel. A bolognai folyamatnak a speciális magyar fűszerezésű recepciója azonban nem a követendő példák sorát vagy a sikertörténetek hogyanjának a receptjeit gyarapítja. A szerző meglátása szerint a magyar felsőoktatásban az elmúlt években lezajlott változtatások mögött hatalmas munka, rendkívül sok befektetett energia és ráfordított idő húzódik meg, mégis számos ponton lehet hiányérzetünk. Hiányérzet a Bolognai Nyilatkozatban foglalt dekrétumok és az azok realizálódása közötti diszkrepancia mentén észlelhető, amely - bár minden országnak megvan a maga saját Bologna-folyamata - a sajátos magyar feladatértelmezésben és megvalósulásban jelenik meg. Ezek mentén az egyik fő problémaként az európai felsőoktatási reform céljainak történő meg nem felelést és ezáltal a reform hiábavalóságát érzékelhetjük.