A gazdasági szaktanítóképzés 100 éves jubileuma (Képzés és Gyakorlat : Neveléstudományi folyóirat, 2009)
Az 1868. évi törvény rendelkezése szerint a népiskolát elvégző, de tanulmányaikat nem folytató gyermekek tizenöt éves korukig tanulmányaikat gazdasági népiskolákban voltak kötelesek folytatni, ahol kertészeti, gazdasági oktatásban részesültek. Az oktató-nevelő munkát a gazdasági népiskolai szaktanítók végezték. Mivel ilyen végzettségű szakemberekben hiány mutatkozott, ezért a Földművelésügyi Minisztérium két gazdasági szaktanítóképző felállítását rendelte el 1910-ben. A gazdasági szaktanítóképzés sajátos ága a magyar tanítóképzésnek, mivel csak végzett tanítók adhatták be a jelentkezésüket, így a mai felsőfokú szakképzésnek megfelelő képzési formának tekinthetjük. A felállított két iskola nem teljesíthette az elvárásokat. Egyrészt a komáromi három év után megszűnt, másrészt az évi negyven végzett növendék nem pótolhatta a hiányokat.