Garai Péter (2009): A szakképzés kórrajza - ellentmondások és lehetőségek feltárása a Dél-dunántúli Régió esetében: Human Exchange Emberi Erőforrás Fejlesztő és Tanácsadó Alapítvány, Kaposvár, 303 p. (Képzés és Gyakorlat : Neveléstudományi folyóirat, 2010)
Garai Péter történész, művelődési és felnőttképzési menedzser, közoktatási és munkaügyi szakértő, OKM szakmai vizsgaelnök, OH vezető tanácsos, egyetemi oktató, minősített emberi erőforrás-gazdálkodási vezető tanácsadó. Tíz éve folyamatosan az oktatásigazgatásban és az oktatáskutatásban dolgozik. Több kereskedelmi és iparkamara, valamint a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet tanácsadójaként, majd az Oktatási Hivatalhoz kapcsolódó Regionális Fejlesztési és Képzési Bizottság tisztviselőjeként koordinálta a szakképzés intézményeinek állami felügyeletét, fejlesztési irányait. Munkája során az Európai Unió, Magyarország és a Dél-dunántúli Régió szakoktatási, foglalkoztatási, területi sajátosságait vizsgálja és publikálja. Részt vesz a középfokú oktatás uniós elveknek megfelelő kormányzati átalakításában, az integrált szakképző központok kialakításában, működési folyamataik értékelésében. Szakmai eredményeihez kötődően pedagógiai, szociológiai tantárgyakat oktat a Kaposvári Egyetemen és a megyei pedagógus- továbbképző és szolgáltató intézetekben. Kutatási területe a közoktatás és a gazdaság kapcsolata, azon belül elsősorban az iskolarendszerű szakképzés, a felnőttképzés és a munkaerő- piaci folyamatok területi sajátosságainak vizsgálata.