Cigánygyerekek nehézségei korai intézményes nevelésben (Képzés és Gyakorlat : Neveléstudományi folyóirat, 2010)
A cigánygyerekek óvodai nevelése hazánkban hosszú idő óta van a figyelem közpotjában. A kutató egyetértenek abban, hogy az óvodai nevelés sikeressége a későbbi alapfokú oktatásban meghatározó. A cigány közösségek munkaerőpiaci hátránya nagyrészt alacsony iskolázottságuknak köszönhető (kimaradások már általános iskolában, alacsony részvételi százalék szkképzésben, szinte észrevehetetlen százalék gimnáziumban és felsőoktatában). Üdvözítő azonban, hogy az óvodai képzésben résztvevő cigánygyerekek száma megnégyszereződött 1970 óta. A mai magyar óvoda valósága az, hogy nehézségekkel számol, ha rossz körülmények közt élő - beleértve a cigánygyerekeket is – gyerekek kerülnek az intézménybe, mivel ezek javarészt az alsó-középosztálybeli családok szocializációs normáit követik. Ezek után nem csodlkozhatunk, ha az óvodapedagógusok szükséges rosszként élik meg a velük való foglalkozást.