Tanító szakos hallgatók által tartott testnevelés órák megfigyelése Svoboda módszere alapján (Képzés és Gyakorlat : Neveléstudományi folyóirat, 2011)
A testnevelés órát tartó pedagógus tevékenységet alapvetően térnek el más tantárgyaknal megfigyelhető cselekvésformáktól, elsősorban a mozgástanítás során létrejövő interakciók miatt. A testnevelés órák egyik fő jellegzetessége abból fakad, hogy a gyermekek elsősorban motoros tevékenységgel válaszolnak a pedagógusnak, tehát nem dialóguson alapszik az órai munka. Ezen okok vezették B. Svobodát, hogy kidolgozzon egy speciálisan a testnevelés órák megfigyelésére vonatkozó kategóriarendszert. Ezt az interakciós analízis modellt használtuk fel kutatásunkban, amelynek a segítségével elemeztük a tanító szakos hallgatók tanítási gyakorlatán tartott testnevelés órákat. A kutatás egyik legfontosabb célja az volt, hogy a tizenhárom tanítói és a hét tanulói kategóriát tartalmazó szisztéma alapján megismerjük a legjellemzőbb tevékenységeket a tanítójelöltek által tartott testnevelés órákon.