Lükurgosz kutyái, avagy a 17. századi holland életképfestészet példázatai a nevelésről (Képzés és Gyakorlat : Neveléstudományi folyóirat, 2014)
E tanulmány a 17. századi holland zsánerfestészetben megjelenő nevelő és erkölcsi célzatú üzenetek feltárásával foglalkozik. Az elemzés célja, hogy egy régi holland közmondást („Ahogy az öregek énekelnek, úgy fütyülnek a fiatalok”) és Lükurgosz egyik példázatát követve az írásos és emblematikus hagyomány festői használatát mutassa be Jan Steen művészetén keresztül.