(untitled) (Képzés és Gyakorlat : Neveléstudományi folyóirat, 2010)
Hogyan alakultak át először a középkorban megjelenő nyugat-európai egyetemek komplex felsőoktatási tömegintézményekké? Milyen tényezők játszottak szerepet abban a nagyméretű expanziós átalakulásban, amelynek ma szemtanúi lehetünk? Ebben az írásban áttekintem a felsőoktatás átalakulásának főbb lépéseit — nemcsak a felsőoktatásra koncentrálva, hanem kiindulva az általános és középfokú oktatásból, mivel - bár eltérő rendszerben működnek, mint a felsőoktatás – véleményem szerint az alacsonyabb szinteken tapasztalható létszámnövekedés expanziót generál felsőbb szinten, egyre nagyobb tömegeknek nyit utat a felsőoktatásba. Kiemelem a különböző társadalmi, politikai és gazdasági folyamatok hatásait a felsőoktatásra, illetve részletezem, mit jelent a nyugat-európai oktatásban az „európai” aspektus, és milyen jövőbeli kihívásoknak néz elébe.