(untitled) (Képzés és Gyakorlat : Neveléstudományi folyóirat, 2010)
Az európai együttműködés bonyolult rendszerében minden nép, népcsoport keresi a helyét, törekszik érvényesíteni érdekeit. A beilleszkedéssel még azoknak a népeknek is nehézségeik vannak, amelyek politikai egységet, államot alkotnak. Még bonyolultabb azoknak a helyzete, akiknek - például a baszkoknak — nincsen saját államuk. A cigányságot ebben az összefüggésben szemlélve, megérthetjük azokat a súlyos gondokat, amelyek az integrációval függenek össze. A cigány, roma népesség belülről, kulturálisan is tagolt, sok csoportjuk régi hagyományokat őriz, földrészünk minden országában élnek csoportjaik. Az Európai Unióba való beilleszkedésük ezért különleges problémákat jelent mind az érintett társadalmaknak, mind pedig az azokat képviselő - legalább is azokra hivatkozó - kormányzatoknak. Tanulmányunkban ezeket a kérdéseket törekszünk áttekinteni, hangsúlyozva, hogy egyetlen népről beszélünk ugyan, de problémáik a közös Európa nehézségeit élesen fogalmazzák meg.