Az agroökológia természetvédelmi vonatkozásainak vizsgálata a gazdálkodók gyakorlata és a fogyasztók megítélése alapján
DOI:
https://doi.org/10.56617/tl.4955Kulcsszavak:
agroökológia, ökológiai gazdálkodás, biodiverzitás, rugalmas ellenállóképesség, együtthatások, újrahasznosításAbsztrakt
Az utóbbi évtizedekben a mezőgazdasági termelés gyakorlata és az élelmezési rendszer gyökeresen megváltozott. Az okszerűtlen mezőgazdasági gyakorlatok számos környezeti problémához vezettek, amelyek hatással vannak társadalmunk egészére is. Környezetkímélő, ugyanakkor gazdaságilag is hosszútávon fenntartható gazdálkodási formák és alternatív megközelítések azonban léteznek. Az agroökológia nem csak tudományos megközelítéssel, de társadalmi és gyakorlati oldalról is, komplexen támogatja a méltányos élelmezési rendszerre való áttérést. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete (Food and Agriculture Organization of the United Nations, FAO) kidolgozta az agroökológia 10 alapelemét, ami segítségül szolgál egy fenntartható, „helyreállító” gazdálkodási rendszer létrehozásában. A 10 alapelemből 4 kapcsolódik szorosan a természetvédelemhez, ezeket választottuk ki kutatásunkhoz: biológiai sokféleség, együtthatások, újrahasznosítás és rugalmas ellenállóképesség. A kiválasztott alapelemek gyakorlati megvalósulásának értékelése céljából vizsgáltuk a gazdálkodói és a fogyasztói oldalt. A gazdálkodói gyakorlat értékeléséhez mélyinterjút készítettünk két vizsgált gazdaság vezetőjével, a fogyasztók tudásának és motivációinak megismeréséhez pedig kérdőíves felmérést alkalmaztunk a gazdaság rendszeres vásárlói között. A kérdések összeállításához releváns szakirodalomra alapozott indikátorokat határoztunk meg, amelyekhez interjú/kérdőíves kérdéseket rendeltünk. A mélyinterjúk eredményei rávilágítottak arra, hogy mely gyakorlatok alkalmazásával teljesíti a két vizsgált gazdaság az agroökológia természetvédelmi vonatkozású alapelemeit. A gazdaságok fogyasztói körében végzett felmérés alapján megállapítható, hogy a vásárlókat tudatosság jellemzi, döntésükben nem csak az egészséges élelmiszer iránti igény dominál, de a környezetbarát és a fenntartható mezőgazdasági gyakorlatok alkalmazása is fontos szempont.
Hivatkozások
Risch, S.J., Andow, D., Altieri, M.A. 1983: Agro-ecosystem diversity and pest control: Data, tentative conclusions and new research directions. Environmental Entomology 12(3): 625–629. DOI: https://doi.org/10.1093/ee/12.3.625
Altieri, M.A., Nicholls, C.I., Henao, A., Lana, M.A. 2015: Agroecology and the design of climate change-resilient farming systems. Agronomy for Sustainable Development 35: 869–890. DOI: https://doi.org/10.1007/s13593-015-0285-2
Balogh L., Réthy K., Balázs B. 2020: Az agroökológia magyarországi helyzetének és szereplőinek feltérképezése 2019–2020. Védegylet, Budapest, p. 62., pp. 6–9.
Barros-Rodríguez, A., Rangseekaew, P., Lasudee, K., Pathom-aree, W., Manzanera, M. 2021: Impacts of agriculture on the environment and soil microbial biodiversity. Plants 10: 2325. DOI: https://doi.org/10.3390/plants10112325
Barrios, E., Gemmill-Herren, B., Bicksler, A., Siliprandi, E., Brathwaite, R., Moller, S., Batello, C., Tittonell, P. 2020: The 10 Elements of Agroecology: enabling transitions towards sustainable agriculture and food systems through visualnarratives: Journal Ecosystems and People 16(1): 230–237. DOI: https://doi.org/10.1080/26395916.2020.1808705
Batáry, P., Báldi, A., Ekroos, J., Gallé, R., Tscharntke, T. 2020: Biologia Futura: landscape perspectives on farmland biodiversity conservation. Biologia Futura 71: 10–12. DOI: https://doi.org/10.1007/s42977-020-00015-7
Bennet, B., Carpenter, S.R., Gordon, L.J., Ramankutty, N., Balvanera, P., Campbell, B., Cramer, W., Foley, J., Folke, C., Karlberg, L., Liu, J., Lotze-Campen, H., Mueller, N.D., Peterson, G.D., Polasky, S., Rockstörm, J., Scholes, R.J., Spierenburg, M. 2014: Toward a more resilient agriculture. Solutions 5: 65–75.
Berti, G., Mulligan C. 2016: Competitiveness of small farms and innovative food supply chains: The role of food hubs in creating sustainable regional and local food systems. Sustainability 8(7): 616. DOI: https://doi.org/10.3390/su8070616
Ciaccia, C., Armengot Martinez, L., Testani, E., Leteo, F., Campanelli, G., Trinchera, A. 2020: Weed functional diversity as affected by agroecological service crops and no-till in a Mediterranean Organic vegetable system. Plants 9(6): 689. DOI: https://doi.org/10.3390/plants9060689
CIDSE 2018 The Principles of Agroecology. Towards just, resilient, and sustainable food systems. CIDSE together for global justice, Brussels, p. 12., pp. 6–9. https://www.cidse.org/wp-content/uploads/2018/04/EN_The_Principles_of_Agroecology_CIDSE_2018.pdf
Davidova, S.M., Thomson, K. 2014: Family farming in Europe: challenges and prospects. In-depth analysis. European Parliament, European Union, p. 65.
Dériné Karácsony I. 2001: Felfaljuk a jövőnket? In: Ezer év innováció Magyarországon. Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége Tudomány- és Technikatörténeti Bizottsága, Budapest, pp. 123–125. https://doi.org/10.23716/TTO.08.2001.19
Dumont, B., Fortun-Lamothe L., Jouven, M., Thomas, M., Tichit, M. 2013: Prospects from agroecology and industrial ecology for animal production in the 21st century. Animal 7(6):1028–1043. DOI: https://doi.org/10.1017/S1751731112002418
Európai Unió hivatalos weboldala (2022) https://european-union.europa.eu/priorities-and-actions/actions-topic/agriculture_hu
FAO (2018) The 10 elements of agroecology. Guiding the transition to sustainable food and agricultural systems, pp. 1-12. https://www.fao.org/3/i9037en/i9037en.pdf
FAO (2022) Global programme on banana fusarium wilt disease. https://www.fao.org/3/i7921e/i7921e.pdf
FAO, IFAD, UNICEF, WFP and WHO (2022) The state of food security and nutrition in the World 2022. Repurposing food and agricultural policies to make healthy diets more affordable. FAO, Rome, p. 260. DOI: https://doi.org/10.4060/cc0639en
Fenta, A.A., Tsunekawa, A., Haregeweyn, N., Tsubo, M., Yasuda, H., Kawai, T., Ebabu, K., Berihun, M.L., Belay, A.S., Sultan, D. 2021: Agroecology-based soil erosion assessment for better conservation planning in Ethiopian river basins. Environ Research 195: 110786. DOI: https://doi.org/10.1016/j.envres.2021.110786
Geisseler, D., Smith, R., Cahn, M., Muramoto, J. 2021: Nitrogen mineralization from organic fertilizers and composts: Literature survey and model fitting. Journal of Environmental Quality 50(6):1325–1338. DOI: https://doi.org/10.1002/jeq2.20295
Giller, K.E., Hijbeek, R., Andersson, J.A., Sumberg, J. 2021: Regenerative Agriculture: An agronomic perspective. Outlook on Agriculture 50(1): 13–25. DOI: https://doi.org/10.1177/0030727021998063
Gurr, G.M., Wratten, S.D., Landis, D.A., You, M. 2017: Habitat management to suppress pest populations: Progress and prospects. Annual Review of Entomology 62: 91–109. DOI: https://doi.org/10.1146/annurev-ento-031616-035050
Horstink, L. 2017: A global food polity: ecological-democratic quality of the twenty-first century political economy of food. PhD thesis. University of Lisbon, Lisbon, p. 274.
Howard, P.H. 2009: Visualizing consolidation in the global seed industry: 1996–2008. Sustainability 1: 1266–1287. DOI: https://doi.org/10.3390/su1041266
Jeanneret, P., Aviron, S., Alignier, A., Lavigne, C., Helfenstein, J., Herzog, F., Kay, S., Petit, S. 2021: Agroecology landscapes. Landscape Ecolology 36: 2235–2257. DOI: https://doi.org/10.1007/s10980-021-01248-0
Leaky, R.R.B. 2014: Plant cloning: Macro-propagation. Encyclopodia Agriculture and Food Systems 4: 349–359. DOI: http://dx.doi.org/10.1016/B978-0-444-52512-3.00223-0
MTVSZ 2015: Agroökológia – egy új élelmezési rendszer Európa számára. Magyar Természetvédők Szövetsége, Budapest, pp. 3–7. https://mtvsz.hu/dynamic/agrookologia_kiadvany.pdf
Muller, A., Jawtusch, J., Gattinger, A. 2011: Mitigating greenhouse gases in agriculture. A challenge and opportunity for agricultural policies. Diakonisches Werk der EKD e.V. for Brot für die Welt, Stuttgart, p. 89.
Musarurwa, H., Chimuka, L., Tavengwa, N. T. 2019: Green pre-concentration techniques during pesticide analysis in food samples. Journal of Environmental Science and Health B 54(9): 770–780. DOI: https://doi.org/10.1080/03601234.2019.1633213
Rodics G., Ujj A. 2022: Bevezetés az agroökológiába: kézikönyv gazdálkodóknak. trAEce (Erasmus+, 2019-1-HU01-KA202-060895). Diverzitás Alapítvány, Gödöllő, p. 128., pp. 12–16., 19–23.
Réthy K., F. Tóth B. 2020: Az agroökológia tíz alapelve és hazai példái. Védegylet Egyesület, Budapest, pp. 5–47.
Shanahan, M. 2022: Honey bees and industrial agriculture: What researchers are missing, and why it's a problem. Journal of Insect Science 22(1): 1–8. DOI: https://doi.org/10.1093/jisesa/ieab090
Stein, A.J. 2010: Global impacts of human mineral malnutrition. Plant and Soil 335: 133–154. DOI: https://doi.org/10.1007/s11104-009-0228-2
Téglásiné Kovács, J. 2017: Az élelemhez való jog megjelenésének társadalmi igénye. Doktori értekezés. Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Doktori Iskola, Budapest, p. 268. DOI: https://doi.org/10.15774/PPKE.JAK.2020.008
Tscharntke, T., Tylianakis, J.M., Rand, T.A., Didham, R.K., Fahrig, L., Batáry, P., Bengtsson, J., Clough, Y., Crist, T.O., Dormann, C.F., Ewers, R.M., Fründ, J., Holt, R.D., Holzschuh, A., Klein, A.M., Kleijn, D., Kremen, C., Landis, D.A., Laurance, W., Lindenmayer, D., Scherber, C., Sodhi N., Steffan-Dewenter, I., Thies, C., van der Putten, W.H., Westphal, C. 2012: Landscape moderation of biodiversity patterns and processes – eight hypotheses. Biological Reviews 87(3): 661–685. DOI: https://doi.org/10.1111/j.1469-185X.2011.00216.x
Tscharntke, T., Grass, I., Wanger, T.C., Westphal, C., Batáry, P. 2021: Beyond organic farming-harnessing biodiversity-friendly landscapes. Trends in Ecology & Evolution 36(10): 919–930. DOI: https://doi.org/10.1016/j.tree.2021.06.010
Ujj A., Strenchock L., Bálint Cs. 2020: Agroökológiai helyzetelemzés. Magyarország 2020. NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet, Budapest, p. 36.
Wezel, A., Bellon, S., Doré, T., Francis, C., Vallod, D., David, C. 2009: Agroecology as a science, a movement and a practice. A review. Agronomy for Sustainable Development 29: 503–515. DOI: https://doi.org/10.1051/agro/2009004
Letöltések
Megjelent
Folyóirat szám
Rovat
License
Copyright (c) 2023 Harkányi Annamária, Ujj Apolka
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
A folyóirat Open Access (Gold). Cikkeire a Creative Commons 4.0 standard licenc alábbi típusa vonatkozik: CC-BY-NC-ND-4.0. Ennek értelmében a mű szabadon másolható, terjeszthető, bemutatható és előadható, azonban nem használható fel kereskedelmi célokra (NC), továbbá nem módosítható és nem készíthető belőle átdolgozás, származékos mű (ND). A licenc alapján a szerző vagy a jogosult által meghatározott módon fel kell tüntetni a szerző nevét és a szerzői mű címét (BY).