Országos gyeptérképezés Magyarországon: helyzetkép - Belényesi, Márta; Pacskó, Vivien; Lehoczki, Róbert; Pataki, Róbert; Tanács, Eszter; Kristóf, Dániel; Szekeres, Ádám; Zsembery, Zita; Mikus, Gábor (TÁJÖKOLÓGIAI LAPOK, 2025)
A gyepek, füves élőhelyek kiterjedésének és állapotának ismerete, valamint ezek monitorozása egyre inkább előtérbe kerülő kérdés. Magyarországon is számos szakterületnek lenne szüksége arra, hogy a különböző gyeptípusok kiterjedésével, ökológiai állapotával, a gyepek hozamával és egyéb tulajdonságaikkal kapcsolatos adatok egy egységes és átlátható rendszerben, rendszeresen frissülő információtartalommal rendelkezésre álljanak. Egy ilyen adatbázis hatékonyan megalapozná a megőrzés, a fenntartás és a hasznosítás lehetőségeinek és módjainak tervezését, monitorozását. Magyarországon egyelőre nincs olyan térbeli adatbázis, amely mindezen igények összességét országos szinten ki tudná szolgálni. Létezik ugyanakkor számos, a felszínborításról és/vagy földhasználatról információt nyújtó adat és téradat, melyekből kiindulhatunk egy országos rendszer megteremtéséhez. Cikkünk célja, hogy ismertessünk néhányat ezek közül, különös tekintettel a Lechner Tudásközpont által előállított felszínborítás térképekre. Az ismertetett adatbázisok gyepekre vonatkozó területi adatainak összevetése során kiderül, hogy annak a kérdésnek a megválaszolása sem egyszerű, hogy pontosan mennyi gyep van ma Magyarországon. Ennek oka többek között, hogy az adatbázisok eltérő módszertannal és nómenklatúrával, eltérő célok mentén készülnek. Ugyanakkor a rengeteg tapasztalat, amely összegyűlt ezeknek és egyéb adatbázisoknak a létrehozása során, fontos kiindulópont lehet a közös gondolkodáshoz, amellyel egy általános gyepkataszter, gyepregiszter vagy gyepgazdálkodási adatbázis megalapozható Magyarországon.