Nemzeti- és szív-ügyünk: a Besztercei szilva (történeti-pomológiai tanulmány) - Surányi, Dezső (TÁJÖKOLÓGIAI LAPOK, 2006)
A szerző tíz éven át vizsgált 17 külföldi és 33 hazai Besztercei szilva klónfajtát néhány vegetatív és reproduktív szerv sajátossága alapján stabilitás, azonosíthatóság és megkülönböztethetőség meghatározása céljából. A Besztercei szilva klónfajtáknál 11 bélyeg látszik alkalmasnak mindhárom cél vizsgálatára. A vizsgálatok azt is igazolták, hogy a klónváltozatok vegyes telepítésben jobb adaptációs lehetőségeket teremtenek a fáknak, mint önmagukban.A legfőbb megállapítások a következők voltak:1. A virágkocsány hossza, a porzószám, a relatív porzószám, a levélnyél hossza és az átlagos gyümölcstömeg nagysága alkalmas mindhárom célból.2. A biodiverzitás növelése – legalább klónfajták szintjén – teljes mértékeben indokolt, hiszen javul a virágok termékenysége, javul a terméshozamuk és betegségek ellenében esetleg könnyebben immunizálódnak, mint tiszta telepítésben.3. Fajta-szintűen különböznek az átlagos klónoktól a következő klónfajták:Besztercei Tapsony 22, Besztercei Kruft, Besztercei Bt. 2, Besztercei C. 970, Besztercei KD-10, Besztercei Korábbi,  Besztercei  Quetsche  d’Alsace,  Besztercei  PoΩega™a,  Besztercei  T.  49,  Hauszwetsche  Rinklin, Korai Besztercei Cs. 1 és Korai Besztercei Tv. 39.4. Korábban kezdődött megfigyelések alapján pedig a sharka vírusnak legjobban ellenálló klónok (Besztercei Bt. 2, Besztercei Elvira 17, Besztercei PoΩega™a, Besztercei Prettini, Besztercei Tapsony 22, Besztercei Tejfalusziget 23, Besztercei Wurzelechte, Hauszwetsche Kudin, Hauszwetsche Wolff, Korai Besztercei Tv. 51 és Korai Besztercei Tv. 61. pedig azt jelzik, hogy szelekcióval is lehetséges ellenállóbb klónokat kiválasztani, illetve a termesztési problémák nagy része abból következik, hogy a szilva ökológiai igényei szerinti körümények nincsenek meg az ültetvényekben.5. A Besztercei szilva őszi érésű klónfajtáinak a dél-dunántúli területeken, s a korai érésű vagy nem kék színű klónoknak (Korai Besztercei és Besztercei korábbi) pedig a Közép-Tiszavidéken és Dráva mentén, illetőleg a Besztercei szilva mindegyik klóváltozata számára a Felső-Tiszavidéken van fejlesztési területe; egyben a történelmi fajtánk is megmarad.