A meddőhányó és mikroklíma kapcsolat elemzése a Mátraalja területén lévő külszíni bányászati területen - Loksa, Gábor (TÁJÖKOLÓGIAI LAPOK, 2008)
Mindkét mintaterületen érzékelhető az eredeti terepszinten és terepalakulati struktúrában kialakult áramlási helyzet módosulása. Halmajugra esetében az uralkodó széliránynak megfelelő völgykialakítás csökkentette a fagyzug kialakulásának esélyét, míg az Őzsei sűrűzagyos tározótér előterében szélcsendes időben kialakulhat a fagyzug. Előbbi esetben javultak, míg a második példa esetében romlottak a termőhelyi körülmények, ami a cirkulációs helyzetek és az azzal összefüggésben felszakadó illetőleg állandósuló fagyos helyzetek kapcsolatát illeti. A két mintaterület adatainak tanulsága az, hogy a felszín alakjának megváltoztatását csak pontos és alapos cirkulációs és talajmenti léghőmérsékleti helyzet feltárása után célszerű végezni. Ezen ismeretek birtokában a levegő természetes mozgása korlátozása nélküli helyzetek jelenthetnek csak kedvező termőhelyi viszonyokat, minden ezzel ellenkező esetben annak romlásával kell számolni.