Tájtörténeti vizsgálatok cserháti mintaterületen - Zagyvai, Gergely (TÁJÖKOLÓGIAI LAPOK, 2008)
Vizsgálataink során cserháti mintaterületen végeztünk tájtörténeti kutatást történeti térképekre, archív légifényképekre, levéltári adatokra, a helytörténeti irodalomra és a helybeliek közléseire támaszkodóan. Figyelembe vettük az első három katonai felmérés és az 1990-es évekbeli topográfiai térkép elkülöníthető felszínborítási kategóriáit. A felsorolt térképeken kívül a 20. század többi katonai térképeit és légifényképeit felhasználva megállapítottuk a fő felszínborítás-változási folyamatokat. Az elkülönített kategóriákhoz, a hivatkozott szakirodalmat alapul véve, de azt a helyi viszonyokra alkalmazva, természetességi és használati intenzitási értékeket rendeltünk, majd ezekből az egész területet jellemző indexet képeztünk a tárgyalt idősíkokra. Mind a használati intenzitás, mind a természetességi index a táj terhelésének folyamatos, de eltérő ütemű növekedését, ezzel párhuzamosan ökológiai állapotának leromlását jelzi.