A világ természetvédelmének története 1966 és 1970 között (védett területek alapítása) - Centeri, Csaba; Gyulai, Ferenc (TÁJÖKOLÓGIAI LAPOK, 2011)
A védett területek alapításának történetét az 1966 és 1970 között eltelt öt év áttekintésével folytatjuk. A cikkben közölt minden adat az IUCN kategóriarendszerébe sorolt védett területekre vonatkozik. Az IUCN adatbázisa szerint a jelenleg vizsgált időszakban a legtöbb területet a Német Szövetségi Köztársaság alapította, melyek közel a fele tájvédelmi terület, a másik fele pedig természeti rezervátum volt. A területek többsége a IV-es (biotóp/védett fajok területe kezeléssel) IUCN kategóriákba tartozik, de 154 különböző nemzeti kategóriával is találkozhatunk a kijelölt területek között. A területnagyságok közül a legkisebb kategória a domináns, 46 % ide tartozik. Magyarországról mindössze 2 védett természeti terület került fel az IUCN listájára, mindkettő a természetvédelmi terület kategóriába tartozik. Megállapíthatjuk, hogy az előző öt évhez képest 1966 és 1970 között ismét növekedett az alapított védett területek száma: 1864-ről 2353-ra. Ebben az időszakban a természetvédelem történelmi eseményei közül kiemelkedik a tanzániai Gombe vagy a jordániai Petra Nemzeti Parkok alapítása, illetve az első ausztrál nemzeti park, a The National Park Royal Nemzeti Parkká történő átkeresztelése.