Kiskunhalas környéki hulladéklerakó jövőbeni kármentesítésének természetvédelmi szempontú hatásbecslése - Kende, Zoltán (TÁJÖKOLÓGIAI LAPOK, 2013)
A Kiskunhalas város területén elhelyezkedő, 1993-ban bezárt hulladéklerakó teljes területére 2004-ben az az Alsó–Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség előírta az önkormányzat számára a teljes körű környezetvédelmi felülvizsgálatot. Az akkori eredmények alapján a város 2007-ben megkapta a terület rekultivációjára feljogosító engedélyt, amelyet 2010-ben egy kötelező tényfeltárás követett. A tényfeltárás anyagi hátterét a KEOP-2009-7.2.4.0.-Szennyezett területek kármentesítése c. pályázat tette lehetővé, melynek első fordulóját a város megnyerte. A sikeres második forduló megnyerése után a bezárt hulladéklerakó teljes területén kármentesítést fognak végrehajtani. Jelen kutatás a kapott eredmények alapján ennek a kármentesítésnek a jövőbeni hatásait becsüli meg a táj természeti és környezeti állapota alapján. Jelenleg a KEOP-2.4.0/B/2F/10-11-2012-0001 azonosítószámú, „Kiskunhalas Jókai utcai települési szilárd hulladéklerakó, mint szennyező forrás és a lerakó által okozott szennyezés megszüntetése” című KEOP 2.4.0/B projekt megvalósítási szakasza zajlik a területen.