A geoökológia aktuális kutatási problémái - Csató, Szilvia; Mezősi, Gábor (TÁJÖKOLÓGIAI LAPOK, 2003)
A tájökológiai kutatás Magyarországon is túllépett a hagyományosnak számító tájtipizáláson, és rohamosan fejlődő, holisztikus szemléletű tudományággá vált. Cikkünk első részében rövid áttekintést adunk a táj földrajzi értelmezéséről, a geoökológia és a tájökológia kapcsolatáról, majd az utóbbi évek tájökológiai szakirodalma alapján összegezzük a tájökológiai kutatások fő irányvonalait.