A püspökhatvani Varga Ökogazdaság gyomviszonyainak felmérése - Pál, János (TÁJÖKOLÓGIAI LAPOK, 2004)
Gyomflóravizsgálataimat a püspökhatvani Varga Ökogazdaság három tábláján hat kultúrában (őszi búza, zab, rozs, kukorica, borsó, olajtök) végeztem a 2002-es és a 2003-as években. Az 1 1 méteres mintaterületek vizsgálata során először elkészítettem azok fajlistáját, majd a jobb feldolgozhatóság érdekében százalékos értékkel becsültem az egyes gyomfajok borításértékeit. A gyomviszonyokat az életformacsoportok szerint is értékeltem. Az egyes táblákon 16–29 gyomfaj előfordulását észleltem az egyes felvételezésekkor. A gazdaság tábláin összesen 76 gyomosító fajt azonosítottam. A táblák gyomborítása a rozsban tavasszal becsült 0,5%-tól az őszibúza-tarlón észlelt 55%-os értékig terjedt. A vizsgálati években az egyes gyomfajok borítása között lényeges eltéréseket tapasztaltam, melyeknek okai a gazdálkodás módszerei mellett feltehetően a szélsőséges időjárásban keresendők. A gazdaságban a legfontosabb gyomok az Artemisia vulgaris, a Cirsium arvense, a Chenopodium album, a Convolvulus arvensis, az Ambrosia artemisiifolia és az Elymus repens voltak. A gyomfajok életformáját vizsgálva megállapítható, hogy az évelő (hemikriptofiton és geofiton) fajok aránya meglehetősen magas.