Az erdő növekedésének vizsgálata térinformatikai és fotogrammetriai módszerekkel karsztos mintaterületen - Zboray, Zoltán (TÁJÖKOLÓGIAI LAPOK, 2007)
Az erdő növekedését, a famagasságok változásának vizsgálatát ma már korszerű térinformatikai megoldások támogatják. A távérzékelés és a digitális fotogrammetria módszereinek alkalmazásával nagy területről nagy mennyiségű magassági adat mérhető. Ezen adatok a terep felszínének magasságán túl a tereptárgyak – erdős területen a fák – magasságát is tartalmazzák. A magasságkülönbségekből famagasság térkép, különböző időpontok felületmodelljeinek összehasonlításával növekedési térkép készíthető. Vizsgálatainkat a Bükk-hegység egy kiválasztott 100 km2-es mintaterületén végeztük 1965 és 2004 években készült légifelvételek alapján. A fotogrammetria módszereivel előállítható magassági adatok a domborzat, valamint erdős területen a fák magasságának mérésére is alkalmazható. A légifelvételek átfedő területein automatikus magasságmérések lehetségesek, amiből egységes felületmodell állítható elő. A digitális felületmodellekből számított famagasság-térképek az erdőgazdálkodás területén jól kiegészíthetik a manuális műszeres vagy terepi méréseket. A termőhelyek különbözőségéből eredő növekedésmenetek ismeretében mód nyílhat a karsztokon végzett optimalizációs vizsgálatok kiterjesztésére. A magasságváltozások és az ortofotók összehasonlítása alapján, a mintaterületen az átlagos famagasság és az erdőterületek növekedésére következtethetünk.