A turizmus környezeti hatásait vizsgáló módszerek alkalmazási lehetősége - Pénzes, Erzsébet (TÁJÖKOLÓGIAI LAPOK, 2009)
A turizmus környezeti hatásainak vizsgálatát és annak szükségességét egyre inkább előtérbe helyezik a fenntartható turizmus fejlesztői, kutatói, hangsúlyozva, hogy a turizmus saját érdeke a hatásvizsgálatok elvégzése. Az új országos ökoturizmus stratégia is intézkedései között említi (ÖFS 2008), hogy a turizmus hatásainak a mérését monitoring rendszer kiépítésével folyamatosan kell végezni. Jelen kutatás célja olyan vizsgálati, mérési módszerek keresése és kidolgozása volt, amely a turizmusnak a természeti környezetre és a turisztikai infrastruktúrára gyakorolt hatását értékelhetővé teszi. A módszerek felkutatása mellett készült egy útmutató, amellyel a megfelelő hatásvizsgálati módszert lehet kiválasztani a turizmusban érintetteknek, a látogatói menedzsmentnek. A módszerek egy részének a nem természettudományos végzettségű turisztikai szakemberek számára is használhatónak kellett lennie, de arra is szükség volt, hogy a turisztikai fejlesztésekhez és a későbbiekben a terhelhetőség/teherbíróképesség megállapításához tudományosan megalapozott módszerek álljanak rendelkezésre. Jelen tanulmány csak a hatásvizsgálati módszerek elméletét és a célnak megfelelő módszer kiválasztásának elméletét ismerteti.