Tájidegen elemek: a Salgótarján környéki salakkúpok - Angyal, Zsuzsanna; Szabó, Mária; Karátson, Dávid (TÁJÖKOLÓGIAI LAPOK, 2004)
Észak-Magyarország egyik legrégibb nehézipari központjában, Salgótarjánban, a város környékének szénbányászatára telepített erőművek és üzemek (szén-, majd később olajtüzelésű hőerőmű, acélgyár, sík- és öblösüveggyár) évtizedek óta szennyezik a város környezetét. A szennyezés „klasszikus” formáin (lég- és talajszennyezés, a felszíni és a felszín alatti vizek szennyezése) kívül azonban itt a tájrombolás egy jellegzetes fajtája is jelen van: a várostól mintegy 4 km-re keletre (Zagyvaróna közelében, Pintértelepnél), az egykori Salgótarjáni Erőműből származó salakból felhalmozott hányók kúpjai. A két salakhegy és közvetlen környezetük minél sokoldalúbb (morfológiai, vízrajzi, elemanalitikai, növényzeti vizsgálatok) vizsgálatánál elsődlegesen a későbbi rehabilitáció szempontjait tartottuk szem előtt, de eredményeink egészségföldrajzi szempontból is érdekesek lehetnek.
Keywords: salakhányó; tájidegen elem; árkos erózió; röntgenfluoreszcens analízis; spontán benövényesedés; rehabilitáció