Adatok a magyar flóra fajainak Magbank típus szerinti minősítéséhez - Csiszár, Ágnes (TÁJÖKOLÓGIAI LAPOK, 2004)
A Soproni-hegyvidék területén végzett talaj magbank vizsgálat és a mintavételi helyek cönológiai felvételezése a hazai flóra 120 fajának magbank típus szerinti besorolását tette lehetővé. E fajok magbank típusát a Magbank adatbázis (CSONTOS 2001a) részben tartalmazza, 45 faj esetén azonban a vizsgálat új adatokkal szolgál. Az adatbázisból ismert és az újonnan meghatározott magbank típusok 56%-a megegyezik. Az eltérően besorolt fajok tekintetében a vizsgálat mindössze hat fajnál utal a magvak hosszabb életképességére, a többi faj magtúlélését az adatbázishoz képest alábecsülte, részben az üvegházi hajtatásos módszernek köszönhetően. Az adatbázisból eddig nem ismert fajok közül 23 esetében a magbank típus nagy biztonsággal megállapítható. A többi faj magbank típusára a túl kevés vagy ellentmondásos adat miatt csak következtethetünk, azonban további vizsgálatokkal kiegészítve ezek az adatok is hozzájárulhatnak a fajok magbank típusokba történő precíz besorolásához.
Keywords: magbank típus; magtúlélési index; rétegzett mintavétel; üvegházi hajtatás; vágástéri fajok