Mechanoreceptor sejtek a Mimosa pudica tercier pulvinusán - Visnovitz, Tamás; Világi, Ildikó; Kristóf, Zoltán (TÁJÖKOLÓGIAI LAPOK, 2005)
Annak ellenére, hogy feltűnően gyors mozgása miatt a Mimosa pudica kedvelt kísérleti objektum, mégis sok vele kapcsolatban a megválaszolatlan kérdés. Máig sem sikerült megtalálni azokat a mechanoreceptor sejteket, melyek érzékelik a külvilágból érkező mechanikai jeleket és továbbítják a növény felé (SHIMMEN 2001). Munkánk során a növény tercier pulvinusán ilyen mechanoreceptív sejteket fedeztünk fel. Megfigyeltük ezeknek a sejteknek a fény- és elektronmikroszkópos szerkezetét, igyekeztünk felderíteni a receptor sejtek és az azok közelében lévő szomszédos sejtek között meglévő sejt-sejt kapcsolatokat is. Elektrofiziológiai vizsgálataink igazolták, hogy az általunk felfedezett sejtek mechanikai ingerek segítségével ingerületbe hozhatók, és a keletkező akciós potenciálok tovaterjedve alkalmasak a levelek mozgatását végző motorsejtek irányítására.
Keywords: Mimosa pudica; mechanoreceptor; tercier pulvinus; elektrofiziológia; fény és elektronmikroszkópia