A szajkó (Garrulus glandarius L.) szerepe és jelentősége a természetközeli erdőgazdálkodásban: Szakirodalmi áttekintés - Papp, Mónika (TÁJÖKOLÓGIAI LAPOK, 2005)
Napjainkban a természetközeli erdőgazdálkodás fontosságának felismerése következtében a szajkó ismét a figyelem előterébe került. Táplálkozására vonatkozó vizsgálatok bizonyították, hogy elsősorban erdészeti és mezőgazdasági szempontból kártékony rovarokkal táplálkozik. Emellett számos külföldi szerző egybehangzó véleménye alapján nagymértékben hozzájárulhat a tölgymakk terjesztése révén a különböző tölgyesek természetes felújulásához. Ez a mesterséges erdőfelújítással összehasonlításban költségtakarékos és eredményre vezető útja lehet a természetközeli erdőfelújításnak. A vizsgálatok eredményei alapján a szajkó által elrejtett makkokból kifejlődött tölgyfák törzsminősége nem marad el lényegesen a mesterséges úton telepített tölgyeké mögött. E tanulmány célja, hogy a külföldi vizsgálatok eredményeit áttekintve felhívja a figyelmet a szajkó erdőgazdálkodási jelentőségére, valamint védelmének fontosságára. Az erdészeti és mezőgazdasági kultúrákban okozott károsításai, valamint fészekrablásai miatt ugyanis sokan indokoltnak tartják – törvényesen engedélyezett – gyérítését.
Keywords: szajkó; mag- és termésterjesztés; természetes felújulás; természetközeli erdőgazdálkodás