Biomonitoring vizsgálatok dél-tiszántúli sziki legelőkön és kaszálókon - Herczeg, Edina; Malatinszky, Ákos; Kiss, Tímea; Balogh, Ákos; Penksza, Károly (TÁJÖKOLÓGIAI LAPOK, 2006)
A Körös-Maros Nemzeti Park három részterületén (Csanádi-puszták /Blaskovics-puszta/, Bélmegyer, Biharugra), négy társulásban /szikes erdeirét – Peucedano-Asteretum sedifolii, ecsetpázsitos sziki rét – Agrostio-Alopecuretum pratensis, hernyópázsitos szikes rét – Agrostio-Beckmannietum eruciformis, ürmös puszta – Atremisio santonici-Festucetum pseudovinae/ cönológai felvételeket készítettünk 2004-ben az NBmR előírásainak megfelelően. Az eredményeket összehasonlítottuk a 3 évvel korábban ugyanitt készített felvételekkel. Az eredményekből kitűnik, hogy fajszegényedés csak az ecsetpázsitos sziki rét esetében tapasztalható. A másik három vizsgált társulásban a nedvesebb időszak minden esetben nagyobb fajdiverzitáshoz vezetett.
Keywords: sziki legelő; szikes rét; cönológiai felvétel; legeltetés