A Nyugat-Magyarországi Régió felhagyott szántóinak felmérése és újbóli használatuk megalapozása (Általános irányelvek, zalai-dombsági példák) I. - Barczi, Attila; Penksza, Károly; Grónás, Viktor; Pottyondy, Ákos (TÁJÖKOLÓGIAI LAPOK, 2006)
A kutatási munka során a Nyugat-Magyarországi Régió hosszú távú fejlesztési programjának részeként a felhagyott szántók hasznosítási lehetőségeinek feltárását és értékelését indítottuk el. A munkához a szántóterületek tájba illesztése, a felhagyás lehetséges természeti okainak feltárása (talajtani, domborzati, stb. adottságok és hibák) lettek kiválasztva eszközként. Konkrét mintaterületek kijelölésével megrajzoltuk a Régió jellegzetes tájtípusainak képét (elsősorban a szántóként hasznosuló tájakban). A jelenlegi állapot értékelése alapján javaslatok készültek a további tájhasználatra, figyelembe véve a reális és potenciális támogatási lehetőségeket is. Jelen dolgozatban a problémakörrel kapcsolatos általános irányelvek vannak megadva, a vizsgált területek közül pedig a Zalai-dombságban mért eredményeket feldolgozása indul meg.
Keywords: felhagyott szántó; tájhasználat; agrár- környezetgazdálkodás