A Körtvélyes-sziget élőhely-változásai - Molnár, Zsófia; Gergely, Attila (TÁJÖKOLÓGIAI LAPOK, 2008)
A Körtvélyes-sziget a Tisza bal partján, Hódmezővásárhelytől nyugatra található. A hullámtéri területen az elmúlt években az értékes élőhelyek leromlása, kiszáradása, az inváziós fajok egyre nagyobb térhódítása megfigyelhető volt. Az egykori tájhasználatok felhagyása, az ingadozó, kiszámíthatatlan vízjárások miatt az élőhelyek változásai az inváziós fajok egyeduralmához, elegyetlen gyalogakácos, amerikai kőrises állományokhoz vezettek. Összességében megállapítható, hogy a Körtvélyes-szigeten az árterekre jellemző természetes szukcessziós folyamatok nem vagy csak részben mennek végbe. Az inváziós növények csak az év nagy részében vízállásos területeken, kizárólag a jól záródó, elegyes, több koronaszintes erdőkből szorulnak ki fény hiányában, de szegélyként szinte mindenütt jelen vannak.
Keywords: élőhelytérképezés; vizes élőhelyek; ligeterdők; tájhasználat