Fenntarthatósági indikátorok rendszerének kifejlesztése a Balaton régióra - Pintér, László; Bizikova, Livia; Kutics, Károly; Vári, Anna (TÁJÖKOLÓGIAI LAPOK, 2008)
A Balaton Magyarország és Közép-Európa egyik legfontosabb természeti értéke, a tavat magába foglaló régió pedig kiemelkedő gazdasági, turisztikai, kulturális és szimbolikus jelentőséggel bír. Mint minden ökoszisztéma, a Balaton is folyamatosan változik a természeti és antropogén hatások következtében, s ez kihat a körülötte élő emberek életkörülményeire is. Míg korábban, amikor a tó környéke még viszonylag ritkán lakott volt, a változásokat az ökoszisztéma és a társadalom könnyebben elviselte, manapság ezek egyre súlyosabb követ- kezményekkel járhatnak. E hatások jobb megértése céljából egy nemzetközi kutatási projekt keretében fenntarthatósági indikátorrendszert fejlesztettünk ki, amely a természeti környezet, a gazdaság és a társadalom legfontosabb folyamatainak nyomon követésére alkalmas. Az indikátorrendszer kidolgozásában a téma szakértőin kívül bevontuk a Balaton régió legfontosabb érintettjeinek képviselőit. A cikk vázolja az indikátorfejlesztés fő lépéseit és eredményeit. Néhány kiemelt környezeti, gazdasági és társadalmi indikátor részletes ismertetése mellett példákat mutatunk be az indikátorok közötti interakciókra is, majd összefoglaljuk a fejlesztés és adatgyűjtés során felmerülő főbb problémákat és kihívásokat.
Keywords: gazdasági indikátorok; társadalmi indikátorok; turizmus; Balaton