Mikrocönológiai módszerek a táji vegetáció állapotának vizsgálatára: Zólyomi Bálint születésének 100. évfordulójára - Bartha, Sándor (TÁJÖKOLÓGIAI LAPOK, 2008)
A hektáros vagy négyzetkilométeres térléptékű emberi beavatkozás következményét leggyorsabban és legérzékenyebben a beavatkozás térléptékénél finomabb (négyzetméteres, négyzetdeciméteres) léptékben, mikrocönológiai módszerek lehet kimutatni.A közelmúltban olyan terepi mintavételi és adatfeldolgozási módszereket fejlesztettünk, amelyekkel a mikrocönológiai vizsgálatok munkaigényét több nagyságrenddel sikerült lecsökkenteni. Ezáltal lehetővé vált több tucat vagy akár több száz állomány igen részletes (az egyszerűbb biodiverzitási paraméterek mellett a szerkezeti sokféleség és a térbeli rendezettség vizsgálatára is kiterjedő) összehasonlító vizsgálata. A felvételezés során növényfajok jelenlétét rögzítjük 5´5cm-es mikrokvadrátokban. A részletes mintavétel 51,2 m hosszú, ellipszis alakú transszekt mentén történik, amely 5´5 cm-es mikrokvadrátok összefüggő sorozatából áll (1024 db). Az egyszerűsített, csak 160 mikrokvadrátból álló rövid lineákon alapuló módszerrel pedig ezernél is több mintavételi helyszín mikrocönológiai állapota rögzíthető, illetve monitorozható a tájban.
Keywords: fajkombinációk diverzitása; természetvédelmi kezelések; térsorozati elemzés; transszekt