A levegőminőség és a légköri lerakódás modellezése Magyarországon - Bozó, László; Labancz, Krisztina; Steib, Roland (TÁJÖKOLÓGIAI LAPOK, 2008)
Modellszámításokkal becsültük a légköri kén- és nitrogén-vegyületek, valamint a nehézfémek évi átlagos koncentrációját és ülepedését Magyarországon és közvetlen környezetében. Az eloszlások tér- és időbeli változásait mutatjuk be a dolgozatban. A légköri kén mérlegét egyszerû box-modellel határoztuk meg. A légköri ólom esetében a kumulatív ülepedési értékeket is kiszámítottuk egy 2015-ig tartó 60 éves periódusra, a történeti és az előrejelzett kibocsátások felhasználásával. Megállapítottuk, hogy Magyarország a közepesen szennyezett területek közé tartozik Európában. Multi-skálájú modellezési eljárás eredményeit is bemutatjuk a dolgozatban. Néhány környezeti indikátor meghatározásával jellemezzük a hazai levegőkörnyezet aktuális állapotát.
Keywords: diszperzió és terjedés modellezése; légköri ülepedés; nagytávolságú légköri transzport; regionális és városi levegőminőség