Vicia faba - Rhizobium leguminosarum szimbiotikus kapcsolata a talaj kémhatásának és alumínium koncentrációjának függvényében - Bayoumi Hamuda, Hosam E.A.F.; Orosz, Erika; Hamuda, Yasmin; Tóth, Nikolett; Kecskés, Mihály (TÁJÖKOLÓGIAI LAPOK, 2009)
Az alumínium (Al) által okozott toxicitás egyike a legelterjedtebb mezőgazdasági problémáknak. pH és Al toleráns Rhizobium leguminosarum és Vicia faba törzseket szelektáltunk in vitro és in vivo körülmények között. Az alumínium toleráns V. faba törzsek tenyésztése egyike azon tényezőknek, melyek megoldást nyújthatnak az alumínium által okozott talajszennyezettségre. A törzsek szaporodását táplevesben, 28°C-on, 48 órán keresztül történő inkubációt követően értékeltük, optikai denzitásuk (sűrűségük) alapján. Tanulmányaink azt igazolták, hogy a pH változásokra leginkább toleráns törzs a Rhizobium Lóbab Z volt, a legérzékenyebb pedig a HB-3841str+. Habár a HB-3841str+ és E1012 törzsek nem szaporodtak 25 μM KAl(SO4)2-t tartalmazó táptalajon, 25 μMAl(NO3)3-t tartalmazó közegben már igen. Az eredmények azt igazolták, hogy 100 μM Al2(SO4)3 koncentráció nem volt hatással a Rhizobium törzsek szaporodására (kivéve az E1012 törzset), ellenben 50 μM AlCl3 koncentráció már gátolta a törzsek szaporodását (kivéve a Bükköny 75/4 törzsét). A vizsgált alumínium vegyületek növekvő sorrendje a gátló hatásuk függvényében: Al(NO3)3 < Al2(SO4)3 < KAl(SO4)2 < AlCl3. Afentiekből levonható a következtetés, hogy mivel a Rhizobium Lóbab Z törzs képes nagy koncentrációjú Al tartalmú közegben, in vitro körülmények között szaporodni, e törzs alkalmas lehet magas alumínium tartalmú talajok gümőképző képességének növelésére. A törzsek lóbabbal történő szimbiotikus képességét vizsgáltuk agyagbemosódásos barna erdőtalajon (Gödöllő), különböző pH és Al koncentráció mellett. A legjobb eredményt 6,6 pH mellett, az alumínium 50–100 mg kg-1 koncentrációjánál kaptuk, a pH 5,31 volt. A Bükköny 75/4 és HB-3841str+ törzsek 6,6 pH-jú talajon kiválóan tenyészthetőek. Lóbab Z és Bükköny 75/4, 5,31 pH-jú, 50-100 mg kg-1 Al-t tartalmazó táptalajon tenyészthető. Végső következtetésként levonható, hogy az egyes törzsek szaporodása az Al koncentrációtól függött, és a Bükköny 75/4 törzs kiválóan alkalmazható 5,31 pH-jú, az alumíniumot 50–100 mg kg-1 koncentrációban tartalmazó talajok oltására.
Keywords: Rhizobium leguminosarum; talaj kémhatás és Al3 koncentráció; szimbiotikus kapcsolatok; Vicia faba