A Szlovákia agrártájain megőrződött európai kulturális örökség - Štefunková, Dagmar; Dobrovodská, Marta (TÁJÖKOLÓGIAI LAPOK, 2009)
A történelmi agrártájak az európai kulturális örökség integráns részei. Szlovákiában jól megőrzött történelmi tájszerkezeteket őriztek meg. A természeti viszonyok, a földrajzi helyzet, a kulturális, történelmi és gazdasági fejlődés kölcsönhatásainak eredményei. Jelenlegi létük oka a marginális helyzet és az, hogy kevéssé alkalmasak intenzív mezőgazdasági hasznosításra. Kialakulásuk és fennmaradásuk szorosan összefügg az emberi (mezőgazdasági) tevékenységgel. Megőrzésük jelenleg nagy nehézségekbe ütközik és a tájhasználat multifunkcionális megközelítést igényel.
Keywords: történelmi agrártájak; megőrzés