Múlt a jelenben – maradvány nyílt terület mintázatok Angliában - Hooke, Della (TÁJÖKOLÓGIAI LAPOK, 2010)
A mezőgazdasági tájak Anglia kulturális örökségének fontos részét képezik. Az egykori mezőrendszerek maradványai rávilágítanak a táj fejlődésére, gyakran jól mutatják a táj és az ember kapcsolatát az időben. A középkori nyílt területrendszer egy gazdálkodási módszert képvisel, amely évszázadokon át fennmaradt, a lakóközösség részvételével készült és így tőle is függött. A 18–19. században ezek a területek a privatizáció során elvesztek, amint az egyedi farmok helyettesítették a korábbi rendszert. Később a nagyobb birtokok is felosztódtak. Jelenleg a néhány túlélő angliai nyílt terület vizsgálatáról, valamint a tájváltozással egybefüggő kulturális változásokról olvashatunk, amely változások védelmi beavatkozásokat sürgettek az ilyen típusú képződmények védelmére. A vidéki táj így feltárja a fejlődéstani történet mélységeit, segíti megőrizni Anglia vidéki tájainak sokféleségét és a megfelelő ökológiai egyensúly fenntartását, ezzel elősegítve kulturális identitás és örökség megőrzését.
Keywords: nyílt terület; Anglia; tájfejlődés; vidéki karakter