A mezőgazdaság szakosodásának tájai. Egy elfelejtett téma a történelmi tájak kutatása és kezelése terén - Renes, Hans (TÁJÖKOLÓGIAI LAPOK, 2010)
Az európai tájak közül a legjellemzőbbek a mezőgazdaság szakosodott típusainak eredményei. Annak ellenére, hogy ezeket a tájakat a helyi lakosság nagy becsben tartja, a legtöbb regionális tájosztályozásnál elsiklanak fölöttük. A jelenlegi cikk – az Eucaland Projekt eredményeit folytatva – a mezőgazdaság szakosodásának köszönhetően kialakult tájakra koncentrál, bemutatja történetüket (főbb időszakok, életciklusok) és földrajzukat.
Keywords: kultúrtáj; történet; mezőgazdaság; Európa