Fenntartható hasznosítás lehetősége az Ipoly völgyben - Izakovičová, Zita; Oszlányi, Július (TÁJÖKOLÓGIAI LAPOK, 2010)
A jelen vizsgálat a fenntartható fejlődés szempontból értékeli az Ipoly környékét. A fő cél volt meghatározni, definiálni a tájökológiai és környeztei problémákat és felvázolni azon intézkedéseket, melyek segítenek az újabbakat kizárni és/vagy megelőzni. A végső cél törekedni olyan megvalósításra a gazdálkodási gyakorlatban amelyek öszhangban vannak a területi adottságokkal és ezek kibontakozási és fenntartási lehetőségeivel. Az alapvető szempont a tájökológai optmalizáció megvalósítása a tájszerkezetben, tartalmazva a természetvédelmet, a biodiverzitás és a tájkép stabilitását, a természeti kincsek, mint a víz, talaj, levegő/légkör, erdők, stb., a kultúrtörténeti kincsek védelmét, beleértve a kulturtörténeti emlékeket, emlékműveket, a történeti tájszerkezetet stb., és a környezetvédelmet.
Keywords: fenntartható fejlődés; Ipoly-völgy; környezeti és tájökológiai problémák