A MÉTA adatbázis felhasználása az Ipoly-vízgyűjtő egységes térinformatikai rendszerének kialakításában - Horváth, Ferenc; Aszalós, Réka; Biró, Marianna; Bölöni, János; Molnár, Zsolt (TÁJÖKOLÓGIAI LAPOK, 2010)
A térképi adatbázisokon alapuló környezetügyi döntéstámogató rendszerek aktuális terepismeretekkel való feltöltési lehetősége általában korlátozott, időigényes vagy drága. Az aktuális tájökológiai, növényzeti/élőhelyi és természetvédelmi információkat kezelő MÉTA adatbázis felhasználása és a CORINE felszínborítási adatbázissal történt szakértői egyesítése új térinformatikai fedvények kidolgozását tette lehetővé. A szlovákiai partnerekkel egyeztetve, többek között elkészítettük az Ipoly hazai vízgyűjtőjének területére, az ún. reprezentatív geo-ökoszisztéma térképet, az aktuális növényzetet leíró 1:50.000-es léptékű térképi adatbázist, és a táj természetességének térképét a MÉTA-hatszögek rendszerében.
Keywords: geo-ökoszisztéma; aktuális növényzet; élőhelytérkép; táji természetesség; CORINE felszínborítás