A térinformatikai rendszerek (GIS) problémái az alapkutatásban és az alkalmazott projektekben - Miklós, László (TÁJÖKOLÓGIAI LAPOK, 2010)
A térbeli információs rendszerek (GIS) nagy teret hódítanak a tájökológiában, a föld- és környezettudományokban is. A GIS műszaki fejlődése olyan gyors, hogy ezt a felhasználó tudományok nem tud- ják kellőképen követni, ezáltal kellőképen ki sem használni a GIS előnyeit. Számos problémát kell még a GIS műszaki és a tartalmi részei harmonizációja érdekében megoldani, ezek közül az egységes kartográfiaitopográfiai alap felépítését és használatát, a georeferenciós elemek megfelelő kiválasztását, a geoszisztéma elemei mutatóinak megfelelő kiválasztását és megfelelő georeferenciálását taglaljuk. Mindezeket a módszertani kérdéseket az előző tájökológiai munkáink alapján, valamint az Ipoly vízgyűjtője térbeli információs rendszere kidolgozására a jelen időben befejezet projekt eredményeinek tükrében tárgyaljuk.
Keywords: GIS; egységes kartográfiai alap; georeferencia; mutatók