Környezeti monitoring vizsgálatok az Ipoly vízgyűjtőjén (célkitűzések és általános tájékoztatás) - Verrasztó, Zoltán (TÁJÖKOLÓGIAI LAPOK, 2010)
A Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség vezetésével, Határon Átnyúló Kezdeményezés keretében szlovákiai és hazai partnerekkel az Ipoly folyó teljes vízgyűjtőterületére térinformatikai alapú egységes környezeti monitoringot valósított meg. Ez egységes a vízgyűjtőre, mint földrajzi egységre, és szándékai szerint egységesen kívánja vizsgálhatóvá tenni a környezetben végbemenő folyamatokat, a hatótényezőket és hatásviselőket annak érdekében, hogy az azonos térben végbemenő természeti folyamatok és azok hatásainak ismerete, illetve felismerése alapozhassa meg mindazokat az ismereteket, melyekre a környezet védelmét biztosító hatósági döntések épülnek. A munka keretében készült számos tematikus térkép www.Ipoly.eu, illetve a www.Ipel.sk weblapokon tekinthető meg, melyek együttes elemzése, újabb és újabb eredménytérképek előállítása még hosszú ideig ad további muníciót tudományos elemzésekhez, területfejlesztési koncepciókhoz, az azonos területen, illetve térben végbemenő természeti, társadalmi és gazdasági folyamatok együttes vizsgálatához azon túlmenően is, hogy az INSPIRE irányev célkitűzéseit a gyakorlatban megvalósítva a releváns hatósági döntések potenciális következményeinek modellezési lehetőségét is.
Keywords: környezeti hatótényezők; hatásviselők; tematikus térképrendszerek; döntéstámogatás; INSPIRE