Javaslat egységes terminológia kialakítására a közösségi grádiensekkel és határokkal kapcsolatban - Erdős, László; Morschhauser, Tamás; Zalatnai, Márta; Papp, Mónika; Körmöczi, László (TÁJÖKOLÓGIAI LAPOK, 2010)
A közösségi grádiensekkel kapcsolatos szakirodalomban a szakkifejezések használata következetlen és nem egységes, amely gyakran a különböző vizsgálatok eredményeinek összehasonlítását is megakadályozza. Sürgető feladat tehát az egységes terminológia kialakítása. Cikkünkkel ehhez szeretnénk hozzájárulni a Juhász-Nagy Pál által bevezetett és hazánkban széles körben elfogadott fogalmak alapján. Első lépésként elkülönítjük az ökotont a cönotontól, valamint az ökoklint a cönoklintől. Ezt követően megvizsgáljuk, mitől függ, hogy egy adott grádienst tonnak vagy klinnek nevezünk. Megkülönböztetjük a térrészre (átmeneti zónára) és a grádiensre (átmenetre) vonatkozó kifejezéseket, majd azzal foglalkozunk, hogy mely átmeneti zónák minősülnek határnak. Végül a szegélyhatás fogalmával foglalkozunk.
Keywords: ökoton; ökoklin; cönoton; cönoklin; átmeneti zóna; szegélyhatás