Termofil gombaközösségek a Vár-hegy Erdőrezervátum talajaiban és avarjában - Kósa-Kovács, Míra; Sebők, Flóra; Szoboszlay, Sándor; Kriszt, Balázs; Dobolyi, Csaba (TÁJÖKOLÓGIAI LAPOK, 2012)
Három erdőállomány talaját vizsgálva, mikrobiológiai tenyésztéses módszerrel, négy különböző gombatáptalaj alkalmazásával, 50°C-on való inkubálással kvantitatív tenyésztést végeztünk. Egy hegyvidéki gyertyános-tölgyes és egy középhegységi cseres-tölgyes állomány talajából 102–103 CFU/g termofil gombaelem jelenlétét mutattuk ki. A melegebb klímájú, cserszömörcés karsztbokorerdő lazább szerkezetű rendzinatalajában vizsgálataink szerint 103–104 CFU/g termofil gomba él. Leggyakoribb termofil fajoknak a Rhizomucor pusillus, a Thermomyces lanuginosus és a Myceliophthora thermophila bizonyultak. A termofil gombaközösségek mennyiségi viszonyai az erdőállományok talajában szezonális törvényszerűségek szerint alakultak. A fás- és a lágyszárú növények elszáradt és elhalt részeit szintén jelentős számú termofil gomba kolonizálta. Nedveskamrában inkubálva, dúsító tenyésztéssel 8 fás- és 6 lágyszárú növényfaj ágairól, illetve kórójáról 9 termofil gombafajt izoláltunk. A különböző gombacsoportokhoz tartozó fajok között leggyakoribb a Rhizomucor miehei, a Chaetomium thermophilum és a Thermomyces lanuginosus voltak. Valamennyi gombaizolátumból mikrobiológiailag tiszta tenyészetet is készítettünk, és reprezentánsaikat – későbbi vizsgálatok céljára – törzsgyűjteményben helyeztük el.
Keywords: gombaközösségek; erdőrezervátum; termofil gombák; talajlakó gombák