Hagyományos mezőgazdasági tájak – egy részletes tájhasználat-térképező modell - Štefunková , Dagmar; Špulerová , Jana; Dobrovodská , Marta; Mojses , Matej; Petrovič , František (TÁJÖKOLÓGIAI LAPOK, 2013)
A hagyományos mezőgazdasági tájszerkezetek (HMT) mozaikos kisméretű szántóföldeket és állandó, speciális regionális agrárkultúrához kapcsolódó mezőgazdasági művelési formákat alkotnak. A hagyományos mezőgazdasági használat folytonossága még a mezőgazdaság termelőszövetkezetekbe történő szervezése során sem szakadt meg ezeken a területeken. Jelenleg nem csak az intenzív gazdálkodás, de a növekvő városiasodás és a területek elhagyása is veszélyezteti a HMT-ket. A HMT-kre vonatkozó szlovákiai kutatás a kiterjedésük térképezésére és a vidéki élet minőségének javítására fókuszált. Jelenleg a megőrzött HMT-kkel rendelkező vizsgálati terület tájhasználati részletes térképezésének modellje kerül bemutatásra. A mezőgazdasági tájak jelenlegi helyzetének és fejlődésének trendje és a HMT-k területi meghatározása került bemutatásra az első és második szintű Corine Land Cover (CLC) jelmagyarázat segítségével készült részletes tájhasználat térképezés használatával és a történelmi és jelenlegi tájhasználat térképek összehasonlításával. Az extenzív gazdálkodás Hriňová területén volt a legnagyobb arányú, ebből 15% kisparcellás, 25% heterogén mezőgazdasági terület volt. Létrehoztunk egy indikátor csomagot is, amely segítségével a HMT-k előfordulása egy területen bizonyítható vagy sem. A tájhasználati elemek előfordulása és a HMT nemzeti osztályozási séma alapján 9 HMT típus került meghatározásra a vizsgált területeken, ahol részarányuk az összes mezőgazdasági területekből 11% és 50% között változott.
Keywords: hagyományos mezőgazdasági tájak; tájhasználat; antropogén domborzati formák; Szlovákia