Agyagos vályog barna erdőtalaj változó szerves szén dinamikája és a biológiai aktivitása kommunális szennyvíziszap alkalmazásával - Bayoumi Hamuda , Hosam E. A. F. (TÁJÖKOLÓGIAI LAPOK, 2014)
Üvegházas tenyészedény kísérlet történt két települési szennyvíziszap hatásainak vizsgálatára, a szervesszén-dinamika, a mikrobiális populáció, az enzim-aktivitás és a lucerna növekedés változására vonatkozóan a szennyvíziszap nehézfém- és tápanyag-kibocsátásával kapcsolatban agyagos vályog barna erdőtalajon. A települési szennyvíziszap-kezelés növeli a talaj szervesanyag-tartalmát, és javítja a talaj szerkezetét. A nagy nehézfém tartalmú kommunális szennyvíziszap jelentősen csökkentette a talaj biológiai produktivitását, rontotta a biokémiai tulajdonságait, és csökkentette a mikrobiális tartalmát szemben az alacsony nehézfémtartalmú települési szennyvíziszappal. Az összes lucerna szárazanyag-hozam és nitrogén-tartalom lineárisan nő a növekvő kommunális szennyvíziszap kijuttatással. A 40 és 60% települési szennyvíziszappal kezelt talajon a termés szárazanyag-tartalma és a mikrobiális enzimatikus aktivitása nagyobb volt, mint a kontrollé. Összességében, az eredmények azt mutatják, hogy az alacsony nehézfémtartalmú települési szennyvízzel történő kezelés javíthatja a talaj minőségét és a talaj biológiai és biokémiai tulajdonságait.
Keywords: lucerna növekedés; biokémiai és mikrobiális tevékenység; települési szennyvíz; talajminőség