Az energetika a fenntarthatóság szolgálatában, avagy az energetika interdiszciplináris jellegének hangsúlyozása a mikrohullámmal segített biodízel előállítás példája kapcsán - Nagy, Valéria; Keszthelyi-Szabó, Gábor (TÁJÖKOLÓGIAI LAPOK, 2014)
Az energia szektor klímaváltozásra gyakorolt hatása, valamint az energetikai függetlenség megteremtése komoly kihívást jelent a társadalom számára, melyet Ferenc Pápa szavai is alázattal érzékeltetnek: „Arra kérlek benneteket, hogy biztosítsátok: a javak szolgálják, ne uralják az emberiséget!” A társadalom szempontjából tehát minden olyan lépés kiemelt fontosságú és üdvözlendő, amely az energiaellátás biztonságának megteremtését szorgalmazza és ezáltal az élhető társadalom lépésenkénti és kiegyensúlyozott, fenntartható átalakítását célozza. Éppen ezért az Európai Uniós fejlesztéseknek az energetika az egyik meghatározó eleme: a potenciális energiaforrások fenntarthatósági követelményeket szem előtt tartó előállításának költséghatékonyabb módjait mind energetikai, mind pedig környezetvédelmi vonatkozásban szükséges kutatni. Közleményünk a biodízel, mint bio-motorhajtóanyag előállításának példáján keresztül érzékelteti és hangsúlyozza az alkalmazkodó mezőgazdaság és a technológiai fejlesztéseket eredményező kutatások együttes szerepét egy innovációvezérelt gazdaságban. A biodízel előállítás technológiájában, az átészterezés műveletében alkalmazott mikrohullámú energiaközlés hatékonyságjavító hatásának igazolásával és fajlagos energiafelhasználást csökkentő folyamat-optimálással a Horizont 2020 Társadalmi kihívások tématerületének célkitűzései (úgymint a települések energiaforrásainak és a társadalom energiafogyasztási mintáinak fenntarthatóvá tétele, az energiahatékony megközelítések tömeges alkalmazása stb.) megvalósításához kívánunk hozzájárulni.
Keywords: fenntartható energetika; társadalmi kihívások; biodízel