A Balaton-felvidék lehatárolásai - Máté, Klaudia; Sallay, Ágnes; Mikházi, Zsuzsanna (TÁJÖKOLÓGIAI LAPOK, 2017)
A Balaton-felvidék sokak által ismert és kedvelt úti cél, hazánk egyik meghatározó, turisztikai szempontból jelentős térsége. Arra a kérdésre viszont, hogy pontosan hol található a tájegység, meddig tart a Balaton-felvidék, nehéz mindenki számára kielégítő választ adni. Tanulmányunkban különböző szempontok szerint vizsgáltuk, melyek azok a települések, amelyek joggal nevezhetik magukat Balaton-felvidékinek és melyek azok, amelyek csupán élvezik a kedvező földrajzi fekvésükből fakadó előnyöket. Különböző szakterületek tanulmányait és jogszabályait vetettük össze annak alapján, hogy mely helységeket sorolja a Balaton-felvidék térségébe. Összesen 12 dokumentum lehatárolásait vizsgáltuk és ábrázoltuk térképen, amelyek 150 települést érintettek. A dokumentumok alapján három különböző csoport körvonalazódott, ezért tudományos/szakspecifikus, jogszabályban rögzített és fejlesztési célú csoportokba rendeztük a településeket. A három kategóriában eltérő eredmények születtek a Balaton-felvidék határvonalait illetően, az összesítést követően azonban egy jól lehatárolható, 22 települést magába foglaló Balaton-felvidéki tömb rajzolódott ki.
Keywords: Balaton-felvidék; lehatárolás