Agrármonitoring rendszer geometriai pontosságának tájökológiai szempontú, távérzékeléses ellenőrzési módszerekkel történő vizsgálata - Molnár, Dániel (TÁJÖKOLÓGIAI LAPOK, 2019)
Az európai tájképet leginkább meghatározó mezőgazdasági területek jogszerű használói a termesztett növénykultúrák területe alapján vagy művelés hiányában, de az uniós és nemzeti jogszabályok által előírtak szerint támogatható állapotban tartott területeken, illetve egyéb vidékfejlesztési intézkedések keretében területalapú kifizetésekben részesülhetnek. A területalapú támogatások igénylésének jogosságát az Európai Bizottság szabályai alapján a tagállamnak ellenőriznie kell. Az Európai Bizottság Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Főigazgatósága (DG AGRI: Directorate-General for Agriculture and Rural Development) által 1993 óta szorgalmazott és 1998-ban Közös Kutatóközpontjának (JRC: Joint Research Centre) delegált és általa bevezetett távérzékeléses ellenőrzése (CwRS: Control with Remote Sensing) tekinthető az ellenőrzés legrobusztusabb technikájának. A nagyfelbontású (10m) felvételeire alapozott monitoring rendszer, melynek legfontosabb változását a geometriai felbontás romlását kompenzáló időbeli felbontás jelentős javulása hozza. Korábbi vizsgálatok rámutattak arra, hogy az Integrált Irányítási és Ellenőrzési Rendszer (IACS: Integrated Administration and Control System) CwRS folyamatához használt technikai tolerancia meghatározásához a JRC által kidolgozott módszert milyen szubjektív tényezők befolyásolhatják. Jelen vizsgálat pedig ezen eredmények figyelembevétele mellett tesz kísérletet az új monitoring rendszer jellemzésére a klasszikus CwRS eszközeivel. A jogszabályi környezet megfelelő igazításával, monitoring szinten 10-ről 0,5 méterre újramintavételezett Sentinel kép alapján történő kézi lehatárolás utólagos, a fizikai blokkokkal történő korrigálása után kapott 2,14 méteres technikai tolerancia érték a kifizetések jogosságnak vizsgálatához elfogadható lehet, de a táji sokszínűséget romboló beavatkozások detektálása szempontjából további veszélyt hordozhat.
Keywords: CAP 2020; technikai tolerancia; Sentinel; monitoring; LPIS; CwRS