Szempontok a kazakhsztáni pavlodari aluminiumgyár hamu-iszap gyűjtője környezeti hatasainak értekeléséhez - Shomanova, Zhanat; Safarov, Ruslan; Shomanov, Adai; Tleulessov, Askar; Berdenov, Zharas; David, Lorant (TÁJÖKOLÓGIAI LAPOK, 2019)
A Pavlodari Alumíniumgyár hamu-iszap gyűjtőjéből szerzett minták alapján elkészítettünk egy idegpálya hálózati modellt, amely segítségével előre jelezhető a termelés során keletkező hulladék anyagok koncentrációja és mennyisége. Minden egyes elem külön idegpálya modellen van reprezentálva. A modellt a Levenberg-Marquardt algoritmus vezérli. Az idegpálya 5 szintből áll, az első a bemenet, az ötödik a kimenet, köztük pedig 3 rejtett szint található. Az idegpálya modell nagy pontossággal elemzi a tó különböző részeiről beszerzett mintákat, Az elemzés kimutatja, hogy nevezett helyeken nagy fokú a szilicium (Si), kalcium (Ca), réz (Cu, és vas (Fe) koncentráció, ugyanakkor a mangán (Mn), vanádium (V), titán (Ti), szkandium (Sc) és gallium (Ga) kisebb mennyiségben van jelen. Az idegpálya modell pontosságát meghatározó tényezők között említendő a rétegek, vagy szintek száma, illetve az irányító algoritmus.
Keywords: idegpálya hálózat; hulladék; hamu-iszap gyűjtő; összetevő elemzés; Levenberg-Marquardt, algoritmus