Megporzóközösségek vizsgálata permakultúrás, ökológiai és konvencionális gazdaságokban a Szentendrei-szigeten - Mészáros, Fanni Andrea; Szilágyi, Alfréd; Kun, Róbert; Sárospataki, Miklós (TÁJÖKOLÓGIAI LAPOK, 2021)
Az emberi népesség erőteljes növekedésével párhuzamos mezőgazdasági intenzifikáció következtében fokozottabban kell figyelnünk a források felelős használatára és az ökoszisztémák megfelelő működésének fenntartására. A megfelelő működésben kiemelkedő szerepet töltenek be a különböző megporzók, hiszen a gyümölcs- és zöldségtermesztés produkciójának körülbelül 84 %-át biztosítják, mely produkció mesterséges megporzással jelentős erőforrásokat igényel. Esettanulmányunkban három különböző, a Szentendrei-szigeten elhelyezkedő gazdálkodási rendszer (permakultúrás, ökológiai és konvencionális) hatásait mértük fel a pollinátorok fajcsoportjainak időbeli, átlagos gazdaságszintű egyedszáma és diverzitása tekintetében. Minden területen vizuális mintavételezést végeztünk 2019-ben, összesen négy időpontban (május 19., július 04., július 22. és szeptember 05.). A három gazdaság közül a permakultúrás gazdaságban volt a legmagasabb a pollinátorok összegyedszáma és taxonómiai csoportjainak diverzitása a vizsgált év négy időpontját összevetve. Konklúzióként elmondható, hogy a térben és időben jelentős mértékű és változatosságú méhlegelőt biztosító gazdaságok létesítése és fenntartása rendkívül fontos a megfelelő pollinátor egyedszám és diverzitás fenntartásában, és így a hosszútávon megfelelő rovarbeporzású növényi produkció biztosításában, amit esettanulmányunk eredményei alapján a három közül leginkább a permakultúrás gazdaság biztosíthat.
Keywords: megporzás; fenntartható mezőgazdálkodás; ökoszisztéma-szolgáltatás; ökológiai intenzifikáció