A Mátyásföldi repülőtér természeti értékei - Tiszamarti, Tamás (TÁJÖKOLÓGIAI LAPOK, 2021)
Budapesten jelenleg 872 ha természeti terület élvez törvényes oltalmat, de még közel ugyanennyi lenne erre érdemes. Egyikük, a Mátyásföldi repülőtér mintegy 50 ha kiterjedésű területének értékeit kívántam feltárni. A terület Budapest kertvárosi részén, a XVI. kerület déli határán, a Felsőrákosi-rétek Természetvédelmi Terület tőszomszédságában fekszik. 1916-ban itt jött létre Magyarország első közforgalmi repülőtere, s szolgált a magyar aviatika bölcsőjéül 1937-ig. A XX. század első feléig több jelentős történelmi esemény színtere volt, így kultúrtörténeti szempontból is jelentős érték. A terület élővilágáról korábban nem készült átfogó tanulmány. Nagy kiterjedésű, jó állapotban fennmaradt homoki gyepi élőhelyei számos védett állat- és növényfajnak adnak otthont, köztük a közönséges ürge, a kései pitypang és a homoki bakszakáll állományának. Kidolgoztam egy tanösvény javasolt útvonalát is.
Keywords: Budapest; helyi jelentőségű természetvédelmi terület; inváziós növényfaj; Spermophilus citellus; Taraxacum serotinum